Några allmänna tips om bolån

Publicerad av

Håller du på med att beräkna bolån? Det är verkligen klokt och dessutom nödvändigt att beräkna bolån innan du ansöker och en del förberedelser inför bolånet är bra att få gjort. Här kommer några enkla tips du kan ha nytta av när du ska beräkna bolån.

Enkla tips när du ska beräkna bolån

Enkla tips när du ska beräkna bolån

Först om främst är det viktigt att klara den nuvarande ekonomiska situationen. Det bästa när det gäller månadskostnaderna är att de ska vara enkelt att kunna betala tillbaka ditt bolån, det får inte bli för ansträngt med andra ord.

Men det är bra att se framåt några år också. Hur ser familjesituationen ut om två år exempelvis? Ni kanske får fler barn och det leder till ökade kostnader. Hur kommer det att se ut framöver med ditt arbete? Blir det förändringar när det gäller arbetstider eller löneförändringar?

Något som påverkar billigaste bolån är fast ränta och rörlig ränta

Något som påverkar billigaste bolån är fast ränta och rörlig ränta

När du letar efter billigaste bolån så kommer du i kontakt med begreppen fast ränta och rörlig ränta. Hur påverkar dessa hur hög din månadskostnad blir? Fördelen med fast ränta eller att du binder din ränta är att om det blir räntehöjningar så är du garderad mot dessa höjningar. Något du kan tänka på när det gäller fast ränta är att den blir en aning högre än rörlig ränta. En annan sak som påverkar procentsatsen på den fasta räntan är hur länge du vill binda räntan. Ju längre period ju högre fast ränta är principen. Tala med din lånehandläggare om detta för att du ska få billigaste bolån.

I artikeln ”Svensk Bostadsfinansiering och EMU” på Sveriges Riksbank kan man läsa så här om hur bolåneverksamhet online kan bidra till ökad konkurrens på bolånemarknaden: ”Dels genom att kreditgivarna själva tillhandahåller information och kreditgivningstjänster via internet och dels genom att internetbaserade mäklartorg letar upp och förmedlar de billigaste bolånen till låntagare. Den internetbaserade bolåneverksamheten är fortfarande en relativt ny företeelse, men den bör rimligtvis bidra till en ökad konkurrens på bolånemarknaden.”

Ska jag binda bolån eller inte? Det är den stora frågan!

Den stora frågan som de flesta låntagare ställer sig är; Ska jag binda bolån eller ska jag välja rörliga bolån? Eller; Ska jag kanske välja att binda en del av mitt bolån och låta en annan del av bolånet vara rörligt. Ett tips från Institutet för privatekonomi är att om du inte har en marginal att klara en räntehöjning på 2 % bör du överväga att binda en del av ditt bolån redan nu.

I DN Ekonomi kan man läsa att om du när du hört dig för, tror att räntan kommer att stiga med mer än 1 % under kommande året så kan det vara klokt att binda dina lån. Anledningen till att Kristina Kamp skriver detta är att hon menar att detta är klokt då skillnaden mellan ett bundet lån och rörligt lån för det mesta är lägre än 1 procentenhet.

Vilka bindningstider är populära när det gäller att binda bolån?

Frågan om när och för hur länge man ska binda bolån är inte så enkel att svara på. Men SBAB gjorde en undersökning bland sina bolånekunder för att ta reda på vilka bindningstider som är mest populära när de ska binda bolån. I undersökningen kom det bland annat fram att 61,3 % valde att binda bolån för 3 månader medan 2,2 % valde att binda sina bolån för en period på 1 år. Däremot valde 16,3 att binda bolån på en period på 2 år. Det var inte så många som valde att binda sina bolån för en längre period, som exempel kan tas att det var bara 1,1 % som valde att binda sina bolån 10 år.